wicca butterfly
de jaarfeesten

 

 

 

 

 

In de Wicca worden 8 jaarfeesten (ook wel sabbats genoemd) gevierd.

Deze feestdagen zijn onder te verdelen in 2 groepen, namelijk de 4 grote jaarfeesten en de 4 kleine jaarfeesten. De 4 grote jaarfeesten zijn van oorsprong landbouwfeesten, dit zijn de oudste feesten. Hieronder vallen Samhain, Imbolc, Beltane en Lughnasadh. De 4 kleine jaarfeesten zijn aan de jaargetijden gebonden. Dit zijn Yule (winter), Ostara (lente), Litha (zomer) en Mabon (herfst).

De feestdagen worden ook wel Wiel van het Jaar genoemd, als symbool van de cyclus die de feestdagen vormen. Ze symboliseren de natuur die veranderd door de seizoenen. Door het vieren van deze feestdagen, worden heksen zich bewust van de processen in de natuur en in hun eigen leven.

De dag waarop een feestdag valt is gebaseerd op de astrologische stand van de zon. Omdat dit niet ieder jaar precies hetzelfde is, kan het zijn dat de exacte datum een dag verschilt.

Samhain (uitspraak 'sauwien') - 31 oktober/1 november (Halloween)
Oud Iers seizoensfeest, wat voor de wicca het begin van het nieuwe jaar is. Voor de Kelten was Samhain de overgangsperiode tussen de zomer en de herfst. Men geloofde dat deze nacht de sluier tussen de wereld van het leven en de dood het dunst is en dat geesten door deze sluier heen konden komen. Hier komt dus het gebruik van Halloween in de Verenigde Staten vandaan, waar kinderen verkleed door de straten gaan en om snoepjes bedelen. Dit is ook het feest om stil te staan bij dierbaren die overleden zijn. Voor wicca is de dood geen treurige gebeurtenis, maar het begin van hergeboorte.

Yule (uitspraak 'joel') - 21 december (Midwinter)
Het wintersolstitium of winterzonnewende. Dit is de langste nacht van het jaar en is dus het feest van de terugkeer van het licht; van nu af aan zullen de dagen weer langer worden. Het groen kerstboom, hulst) en de kaarsjes in huis herinneren aan het leven en het licht wat in de lente weer merkbaar zal worden.

Imbolc (uitspraak 'immolc') - 1/2 februari (Candlemas)
Het feest van de bevruchting van de aarde. Er worden al enkele tekenen van even zichtbaar, er komen al kleine knopjes aan de struiken en de krokussen komen boven de grond, maar de meeste groei speelt zich nog onder de grond af. Deze dag is ook gewijd aan de Keltische Godin Brigid (in onze streken ook wel Brigitta genoemd), de godin van de inspiratie, smeedkunsten en genezing.
Een oud gebruik is het maken van Brigittapoppen. Dit waren poppetjes van stro die op de avond van Imbolc in huis werden gebracht en in een bedje werden gelegd.

Ostara (uitspraak 'ostarra') - 21/22 maart (Lentefeest)
De lente-evening of voorjaarsequinox. Deze dag zijn duister en licht in evenwicht, want dag en nacht duren even lang. Met Ostara wordt de overwinning van het licht op de duisternis, want de dagen worden nu langer dan de nachten. In de natuur is groei duidelijk te zien. Symbolen van deze vruchtbaarheid zijn de eieren, konijnen en bloemen.

Beltane of Beltain (uitspraak 'belteen') - 1 mei (Meiavond, Meifeest)
Beltane is samen met Samhain de belangrijkste sabbat die de heksen vieren. Deze 2 feesten zijn elkaars tegenpolen in de cyclus van het jaar. Zo staat Samhain voor de dood en Beltane dus voor het leven. Oorspronkelijk werden in de dorpen meipalen of meibomen opgericht, die vaak versierd werden met linten. Daaromheen werd dan door jonge mensen gedanst. Alles staat nu in volle bloei en in de weilanden zijn jonge dieren te zien. Dit is een feest van vrolijkheid voor het nieuwe leven wat nu overal aanwezig is.

Litha (uitspraak 'lita') - 21/22 juni (Midzomer)
De zomerzonnewende. Dit is de langste dag van het jaar, vanaf deze dag zullen de dagen weer korter worden. De zon staat nu op het hoogste punt.

Lughnasadh (uitspraak 'loenesse') - 1 augustus (Lammas)
Oorspronkelijk het grote oogstfeest. Op deze dag werd de Graankoning (de verpersoonlijking van het graan) geeerd, die zich opoffert met de oogst en het zaad levert voor de nieuwe oogst voor de nieuwe oogst van het komende jaar. Dit feest wordt traditioneel gevierd met brood gebakken van het eerste graan.

Mabon (uitspraak 'meebun') - 21 september (Herfstfeest)
De herfstevening, dag en nacht zijn weer even lang. De duisternis zal de overhand krijgen op het licht. Traditioneel het dankfeest voor de laatste oogst om de winter mee door te komen. Feest om terug te kijken naar de afgelopen maanden en dankbaar te zijn voor de goede dingen in het leven.

 

 Esbats


De Esbats zijn de feesten die we vieren met iedere volle maan. Iedere volle maan heeft zijn eigen gebruiken en een eigen naam. Ieder jaar worden er 13 volle manen gevierd wat dus neerkomt op iedere maand een volle maan en dus iedere maand een esbat. Per traditie verschilt de naam van de esbat wellicht echter, ze worden alle 13 gevierd.

Ten tijde van een esbat verrichten de meesten magisch werk bij voorkeur in het schijnsel van de volle maan. Dit magisch werk kan bestaan uit o.a. het wijden van nieuw gereedschap, opladen van edelstenen alswel het opladen van de divinatiemiddelen. Hieronder een overzicht van de volle manen en hun thema.

Januari - Wolfmaan

De eerste Volle Maan is een tijd van stilte en rust. Plan werkzaamheden voor de lente en overweeg wat je gaat doen in de tuin of balkon. Bedenk welke nieuwe planten je in de tuin wil hebben en welke je zult gaan verplanten. Dit is de maand om lekkere, pittige door en door verwarmende thee te drinken. Tref voorbereidingen voor de sabbat Imbolc welke op 2 februari zal plaatsvinden.

Februari - Stormmaan/IJsmaan

Het is tijd voor de grote schoonmaak. Overdenk wat eruit gaat en wat je erin houdt in zowel je leven als je huis. Brand kaarsen en wierrook om het huis te zuiveren en zorg dat overal alle stof is verdwenen -kijk ook bij Uitbannen en Reiningsritueel-. Maak je klaar voor een nieuwe groei van de lente.

Maart - Kuismaan/ Stormmaan

Zegen de tuin in het maanlicht en maak een altaar. Bereid de aarde voor op planten en jezelf op veranderingen. Probeer balans te vinden tussen licht en donker. Tref voorbereidingen voor de sabbat Ostara op 21 maart.

April - Zaaimaan

Vul je huis met licht en bloemen, maak gekleurde eieren om te decoreren en breng vruchtbaarheid en plezier. Zaai kruiden tijdens de Volle Maan. Maak gebruik van alle mogelijkheden die zich voordoen om veranderingen te bewerkstelligen. Tref voorbereidingen voor de sabbat Beltane op 30 april.

Mei - Haasmaan

Het is tijd om het leven en de liefde te vieren. Geniet van deze tijd van vreugde en geluk. Laat de natuur volop gaan. Heb je geen geliefde, dan wordt het tijd om er eens op uit te trekken of een speciaal liefdesritueel te doen...

Juni - Honingmaan

Het oude heeft plaats gemaakt voor het nieuwe. Ook nu zet je je huis en altaar vol bloemen. Maak kaarsen, potpourri en eer de schoonheid der natuur. Stuur ook bloemen naar iemand die je lief is. Tref ook voorbereidingen voor de sabbat Litha op 21 juni.

Juli - Weimaan/Hooiman

Het is volop zomer nu. Geniet en neem de tijd en kom tot rust. Tijdens een wandeling bij maanlicht kun je schelpen verzamelen om daar later mooie dingen van te maken zoals b.v. een amulet die je kunt dragen tijdens Lughnasadh op 31 juli.

Augustus - Maismaan

Verzamel zaadjes en droog verse kruiden voor de komende winter of vries ze in. Tref voorbereidingen voor de sabbat Mabon op 21 september. De zomer loopt ten einde.

September - Oogstmaan

Drink op de wijngod Dionysos. Hij is de zoon van de maan. Kom samen met vrienden, proost met een heerlijke wijn -overdaad schaadt dus let hierop!- en geniet van het samenzijn. Vang de maanreflecties in je glas en houdt het omhoog voor het uitspreken van je zegenwens. Drink in de aanwezigheid van de God en de Godin.

Oktober - Bloedmaan

In het verleden was dit de tijd om te jagen. De sluier is dun, dus maak een altaar met foto's van dierbare overledenen en vraag hen om je te begeleiden en beschermen. Hol pompoenen uit en zet er kaarsjes in. Tref voorbereidingen voor de sabbat Samhain op 31 oktober.

November - Sneeuwmaan

Dit is een fijne tijd om aan iets nieuws te beginnen. Ontwikkel je helderziende gaven met het bestuderen van een nieuwe divinatietechniek. Tref alvast voorbereidingen voor de sabbat Yule. Rijg guirlandes van kastanjes en gedroogde bladeren en hang die in huis op.

Decembermaan - Eikmaan

Maak kransen van dennentakken, pijnboomtakken, eik en ceder. Tijdens Volle Maan worden deze geofferd aan de Zon en de Maan die elkaar op de langste nacht ontmoeten. Tref voorbereidingen voor de sabbat Yule op 21 december. Maar versieringen in de vorm van manen en sterren en hang ze aan de takken van je Yuleboom, of maak van een oud karrewiel een jaarwiel en versier dit met hust en ornamenten.

Blauwe maan

Dit is de dertiende Maan en dus de tweede Volle Maan die in een maand wordt gevierd. Als de Blauwe Maan verschijnt kun je iets geks gaan doen dat je nog nooit eerder hebt gedaan.